Čínským bankám a velkým státním firmám vzrostou daně

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 22. února (ČTK) - Čínské banky a další velké státní společnosti budou muset odvádět do státní pokladny vyšší část zisku. Vláda chce přerozdělit zdroje, aby podpořila malé podniky a služby a zvýšila spotřebitelské výdaje. Uvedl to dnes představitel čínské vládní komise pro správu státních aktiv a dozor nad nimi (SASAC).

Změny jsou součástí reforem, které mají omezit závislost země na vývozu a investicích zvýšením domácí spotřeby. Privilegovaný status státních firem, které nyní odvádějí ministerstvu financí deset až 15 procent zisku, vyvolává námitky veřejnosti. Číňanům se nelíbí, že se státní podniky a jejich dobře placení manažeři o své značné příjmy z čínské hospodářské expanze nedělí s ostatními.

"Tendencí do budoucna bude růst," uvedl k odvodům státních firem vládě místopředseda komise Šao Ning. Komise dohlíží na 121 největších společností v Číně včetně ropného gigantu PetroChina, finančních služeb Bank of China a mobilního operátora China Mobile.

Šao neuvedl cíl, na kolik by se měla sazba daní zvýšit. Dodal ale, že ideální poměr by měl být stejný jako procenta ze zisku, který veřejně obchodované akciové společnosti vyplácejí akcionářům.

Největší státní firmy těžily z dotací a další státní podpory, když chtěl Peking vytvořit "národní šampiony" v bankovnictví, ocelářství, ropném průmyslu a dalších odvětvích. Poslední pětiletý plán komunistické strany ale volá po zvýšení domácí spotřeby a rozvoji služeb. Znamená to, že se zdroje budou muset přesunout od státních odvětví k domácnostem a podnikatelům.

Šao dodal, že firmy pod správou komise loni vytvořily zisk 1,14 bilionu jüanů a odvedly vládě přes 60 miliard jüanů (162 miliard Kč). Proti roku 2009 to byl téměř dvojnásobek, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK