ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v únoru snížila o 1,5 bodu

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v únoru meziměsíčně snížila. Souhrnný ukazatel důvěry oproti lednu klesl o 1,5 bodu, snížila se podnikatelská i spotřebitelská důvěra. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 8,1 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se v únoru meziměsíčně snížila o 1,7 bodu. Mezi podnikateli důvěra klesla o 1,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra nejvíce snížila v průmyslu, kde však zůstává díky předchozímu růstu na relativně vysoké úrovni. Důvěra klesla také ve stavebnictví a ve vybraných službách, v obchodě se důvěra zvýšila. Ve srovnání s nízkou hodnotou v únoru 2010 je důvěra podnikatelů o 10,5 bodu vyšší.

V průmyslu se v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace nezměnilo. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se oproti lednu snížilo. Zásoby se podle respondentů zvýšily. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné zrychlení výrobní činnosti i mírné zvýšení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v lednu," uvedl ČSÚ.

Celkově se důvěra v průmyslu vlivem únorového snížení poptávky a vzrůstu zásob meziměsíčně snížila o 2,7 bodu. Oproti nízkým hodnotám v únoru 2010 je o 15,6 bodu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK