Dvouhodinová stávka na německé železnici zpozdila vlaky v ČR

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. února (ČTK) - Němečtí strojvůdci dnes ráno uspořádali dvouhodinovou výstražnou stávku. Mezi 06:00 a 08:00 SEČ v celé zemi stály nebo měly zpoždění mnohé městské, regionální i dálkové vlaky. Situace se má podle agentury DPA vrátit k normálu do večera. Podle webu Českých drah stávka německých strojvedoucích zpozdila i některé mezinárodní vlaky směřující do Česka.

V Česku rychlíky z Berlína do Budapešti, z Hamburgu do Villachu, z Amsterdamu do Prahy a z Curychu do Prahy budou mít na příjezdu z Německa zpoždění kolem 100 minut. Místo dvou posledně jmenovaných vlaků mají cestující v Česku podle ČD využít náhradní vnitrostátní rychlíky. Mluvčí drah Radka Pistoriusová navíc upozornila, že zpoždění mohou mít vedle mezinárodních rychlíků i osobní příhraniční vlaky.

V Německu stávkovali zaměstnanci státní společnosti Deutsche Bahn i jejích soukromých konkurentů, tedy společností Abellio, Arriva, Benex, Keolis, Veolia a Hessische Landesbahn. Odborový svaz strojvůdců GDL si chce vymoci jednotné mzdové a pracovní podmínky pro 26.000 strojvůdců ze všech železničních společností. "Doufáme v novou nabídku," řekla podle DPA mluvčí odborů.

Podle DPA stávka ochromila hlavně provoz městských vlaků v Berlíně, Norimberku, Stuttgartu a Porýní. Mnohé regionální a dálkové vlaky nabraly dvouhodinová zpoždění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK