Česká měna dopoledne oslabovala, výrazněji k dolaru

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Koruna dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:15 klesla k euru o sedm haléřů na 24,52 Kč/EUR a vůči dolaru o 18 haléřů na 18,09 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka doléhá na středoevropské měny přesun preferencí od rizika k bezpečí. "Koruna oslabuje na 24,50 a další ztráty registrují i forint a zlotý. Data o důvěře v české ekonomice se zhoršila, ale na trh větší vliv neměla," uvedl. Podle dnes publikovaných údajů ČSÚ se důvěra v českou ekonomiku v prosinci meziměsíčně snížila o 1,5 bodu. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 8,1 bodu vyšší.

Nálada na hlavních trzích zůstává klíčovým faktorem, úvahy kolem sazeb v regionu se dostávají na druhou kolej, doplnil Vlk.

Dolar kolem 10:15 posílil na 1,3557 USD/EUR. Vlk upozornil, že násilí v Libyi a nepokoje v dalších arabských zemích už netlačí vzhůru pouze ropu. "Po uklidnění v Egyptě se bezpečnostní otázka znovu dostala do centra dění a napříč trhy roste averze k riziku. To je negativní pro akcie a větší vliv už sledujeme i na měnových trzích. Měny tradičně vyhledávané v nejistých situacích posilují," poznamenal Vlk. Podle něj zůstává mimo hlavní pozornost dluhová krize v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK