Santander s Zurich vytvoří v Latinské Americe společný podnik

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Madrid 22. února (ČTK) - Švýcarská pojišťovna Zurich Financial Services a španělská banka Santander uzavřely dohodu, která švýcarské skupině otevře za 1,67 miliardy dolarů (zhruba 30,2 miliardy Kč) přístup na rychle rostoucí trhy v Latinské Americe. Španělská banka na oplátku získá kapitál na další akvizice. Nový společný podnik dnes představily obě instituce.

Zurich Financial převezme transakcí podíl 51 procent v aktivitách španělské banky v životním, penzijním a všeobecném pojištění v Brazílii, Mexiku, Chile, Argentině a Uruguayi.

Pro Santander, která za poslední rok kupovala aktiva od Británie po Polsko, bude společný podnik představovat kapitálový zisk 1,21 miliardy dolarů. Největší banka eurozóny si tak zpevní svoji finanční bilanci a splní požadavky regulátorů po vyšších kapitálových rezervách.

Na konci minulého roku vykázala Santander klíčový ukazatel kapitálové přiměřenosti na 8,8 procenta, když na konci předchozího roku to bylo 8,6 procenta. Ukazatel vyčísluje, jak velký podíl kvalitního kapitálu banka má proti vydaným úvěrům. Předseda banky Emilio Botin tento měsíc uvedl, že posílení kapitálu bude letos pro Santander prioritou. Banka chce letos uzavřít rok s ukazatelem na devíti procentech.

Zurich Financial se zaměřila na mladou a rostoucí populaci 590 milionů lidí v Latinské Americe proto, že je v regionu nízké rozšíření finančních služeb. Akcie obou společností dnes po zveřejnění jejich plánů klesaly, přestože společný podnik podle analytiků představuje krok správným směrem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK