Pražská burza dopoledne oslabila o více než procento

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne v souladu s regionálními trhy oslaboval. Index PX kolem 11:10 odepsal 1,26 procenta na 1227 bodu. Za poklesem jsou ztráty většiny titulů, mírné zisky si zatím připsaly jen akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens a mobilního operátora Telefóniky O2, vyplývá z informací burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct nejistotu na trh přinášejí obavy z dalšího vývoje nepokojů v severní Africe a na Středním východě.

Nejvíce, přes dvě procenta, ztratily akcie developera ECM, Unipetrolu a Komerční banky. Emise Erste Bank odepsala 1,12 procenta na 920,10 Kč. "Zatímco u Erste Bank je korekce nedávných růstů opodstatněná, u Komerční banky je prostor pro výběr zisků omezený, když tento titul navzdory slušným hospodářským výsledkům za svými letošními maximy zaostává o více než deset procent," uvedl Mokoš.

Akcie ČEZ oslabily o 1,51 procent na 814,50 korun. Podle Mokoše ignorují vývoj ceny ročního kontraktu na elektřinu obchodovanou na německé burze, která roste o 1,5 procenta. Také cenné papíry těžařské NWR klesly o více než procento na 266 korun, zatímco cena ročního kontraktu na termální uhlí roste šestým dnem v řadě na 124 USD/t, což je nejvyšší hodnota od října 2008, doplnil Mokoš.

Společnost Orco, která dopoledne ztratila 1,5 procenta, dnes oznámila, že ukončila právní spory se skupinou kolem společnosti Millenius kvůli navýšení kapitálu z dubna 2010.

Mírné zisky si dopoledne připsaly akcie Pegas Nonwovens a Telefóniky O2. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu pro Telefóniku z 333 Kč na 400 Kč a ponechali doporučení "prodávat".

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:10 uzavřeny transakce za více než 297 milionů korun. Z toho obchody s akciemi Komerční banky za téměř 140 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK