Britský letištní operátor BAA loni snížil ztrátu o dvě třetiny

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Britský letištní operátor BAA loni snížil ztrátu před zdaněním téměř o dvě třetiny. Uplynulý rok přitom provázely výpadky v přepravě způsobené stávkami a nepříznivým počasím. Podnik dnes také uvedl, že letos vytvoří zisk díky hospodářskému oživení a vyšší poptávce po letecké přepravě.

BAA uvedla, že uzavřela uplynulý fiskální rok se ztrátou 316,6 milionu liber (9,2 miliardy Kč) před zdaněním, když předchozí rok měla ztrátu 821,9 milionu liber. Výsledek představuje meziroční pokles o 61,5 procenta.

Tržby letištního operátora se španělským majitelem vzrostly na 2,07 miliardy liber z 1,98 miliardy před rokem. Podnik patří španělské skupině Ferrovial.

Provozovatel londýnského letiště Heathrow, které je nejrušnějším letištěm v Evropě, loni zlepšil výsledek i přes ztrátu 58 milionů liber, kterou si vynutilo uzavření letiště před loňskými Vánocemi kvůli mrazům. Předcházely tomu provozní komplikace se stávkami a popelem z islandské sopky.

Osobní přeprava přes britská letiště BAA proto loni klesla na 84,3 milionu cestujících. V předchozím roce to bylo 85,9 milionu.

Generální ředitel BAA Colin Matthews předpokládá, že se letos zvýší frekvence obchodních leteckých cest zejména díky hospodářskému růstu Číny a Indie. Vedle Heathrow vlastní BAA také londýnský Stansted, Southampton na jihu Anglie a letiště ve skotských městech Glasgow, Edinburgh a Aberdeen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK