CK zrušily na Novém Zélandu zájezdy do města po zemětřesení

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - České cestovní kanceláře, které mají klienty na Novém Zélandu, zrušily kvůli dnešnímu zemětřesení zájezdy do města Christchurch. V současné době je v zemi na 500 českých turistů a podle dosavadních informací nebyl přírodní katastrofou postižen žádný z nich. ČTK to dnes sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. V Libyi, zmítané nepokoji, žádný český turista není, dodal.

Novozélandské město Christchurch zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice a vyžádalo si nejméně 65 lidských životů. Podle tamních úřadů bude ale počet mrtvých zřejmě vyšší. Zřítilo se množství budov, v jejichž troskách záchranáři pátrají po zavalených lidech.

Christchurch je pravidelnou zastávkou českých poznávacích zájezdů a do konce února tam měly ještě některé turistické skupiny směřovat. Cestovní kanceláře ale program zájezdů změnily a jejich účastníkům nabídnou zastávku v jiném městě, uvedl mluvčí.

V souvislosti s nepokoji v Libyi Okamura uvedl, že nyní je z hlediska zájezdů do této severoafrické země mimosezonní období, takže v Libyi nejsou organizované zájezdy s českými cestovními kancelářemi. Hlavní sezona zájezdů do Libye je v květnu a červnu a září a říjnu.

"Zájem o zájezdy do Libye je však i z celkového pohledu malý, čeští turisté preferují v tomto regionu pobytové destinace, například Egypt a Tunisko. Bariérou je také vízová povinnost pro české občany," podotkl Okamura.

Do Libye podle něj navíc nelétají přímé chartery, ani jiná přímá letecká linka z České republiky, což zájezdy do této země ve srovnání se zájezdy do Egypta či Tuniska velmi prodražuje.

Podle analýzy AČCKA ročně Nový Zéland navštíví kolem 5000 českých turistů, z toho přibližně 1200 s cestovními kancelářemi a zbytek individuálně. Hlavní turistická sezona je v zemi od listopadu do března. V současné době více než stovka z 500 Čechů na Novém Zélandu je klienty cestovních kanceláří, další cestují individuálně a zhruba třetina jsou hlavně mladí lidé, kteří do země přijeli za sezonními pracemi v zemědělství, doplnil Okamura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK