Německý výrobce solárních článků Q-Cells očekává růst odvětví

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. února (ČTK) - Německý výrobce solárních článků Q-Cells podobně jako jeho konkurenti předpovídá, že odvětví v letošním roce poroste, i když výhled je kvůli klesajícím dotacím na klíčových trzích nejistý. Podnik dnes zveřejnil prognózu s výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí a akcie mu klesly o více než čtyři procenta.

Q-Cells vytvořil čtvrtletní zisk (EBIT) 27,7 milionu eur (zhruba 678,4 milionu Kč), zatímco analytici podle ankety agentury Reuters očekávali 24,6 milionu. Tržby dosáhly 387 milionů eur proti očekávaným 381 milionům. Q-Cells je ve světě pátým největším výrobcem solárních článků.

Akcie společnosti dnes oslabily o 4,4 procenta, ale od začátku roku mají stále zisk 26 procent. Odhad svých vlastních zisků do budoucna Q-Cells nezveřejnil.

Jeho německý rival SolarWorld, čínská Yingli Green Energy a americká SunPower tento měsíc uvedli, že letos také očekávají pozitivní vývoj. Po rekordním roce 2010, o který se postarala hlavně sílící poptávka v Německu, tak akcie firem z odvětví dostaly další vzpruhu.

Předpokládá se však, že omezení dotací německou vládou poptávku sníží. Výrobci solárních článků tak budou muset více hledat odbytiště mimo Německo, například v USA, Francii či Itálii. Rostou tak i pochyby, zda světový solární trh v porovnání s minulým rokem ještě poroste, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK