Spotřebitelská důvěra v USA v únoru stoupla na tříleté maximum

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. února (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v USA se v únoru vyšplhala na tříleté maximum díky růstu optimismu ohledně budoucího vývoje ekonomiky a osobních příjmů. Výzkumná organizace Conference Board dnes oznámila, že její index důvěry stoupl na 70,4 bodu z lednových 64,8 bodu.

Index tak zaznamenal již pátý měsíční nárůst za sebou a dostal se na nejvyšší úroveň od února 2008. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří počítali s mírnějším nárůstem na 65 bodů. Zůstal nicméně pod hranicí 90 bodů, jež podle agentury AP signalizuje stabilní ekonomiku.

Analytici sledují index důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Růst ekonomiky Spojených států v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlil na 3,2 procenta z 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Za celý loňský rok ekonomika stoupla o 2,9 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 2005. V roce 2009 se hrubý domácí produkt USA snížil o 2,6 procenta, což byl jeho nejvýraznější pokles za více než 60 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK