Pražská burza oslabila o desetinu procenta

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes v souladu s ostatními trhy oslabil, index PX odepsal 0,10 procenta na 1241,4 bodu. Pražská burza dnes ale opět dosáhla lepšího výsledku než většina evropských trhů, které nadále klesají kvůli násilí v Libyi. Ačkoli dnes ztrácely téměř všechny tituly, index PX oslabil jen mírně díky posílení akcií Telefóniky O2 a Erste Bank.

K růstu Telefóniky o procento na rovných 400 Kč přispělo podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky mimo jiné dnešní zvýšení cílových cen ze strany hned dvou významných zahraničních bankovních domů, a to Goldman Sachs a Nomury. "Zájem o defenzivní tituly byl dnes v našem regionu také na budapešťské burze, kde o 2,5 procenta posílily akcie Magyar Telekom," uvedl Němý.

Ještě lépe si vedla rakouská Erste Bank, která si v Praze připsala 1,5procentní zisk na 944,50 Kč. Mírný zisk 0,60 procenta na 451 korun si dnes připsala také textilka Pegas Nonwovens, stagnovala tabáková Philip Morris.

Naopak nejztrátovější firmou byl dnes developer ECM, který přišel o bezmála o tři procenta na 81,61 Kč.

Ztráta většiny ostatních titulů, včetně ČEZ, Komerční banky či těžební NWR, se pohybovala kolem procenta.

Obchodní aktivita byly velmi nízká, nedosáhla ani poloviny dlouhodobého denního průměru. Objem obchodů v systému SPADu za dnešek činil jen 0,665 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,231 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK