Dolar díky napětí v Libyi a růstu cen ropy posiluje k euru

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Americká měna dnes posiluje vůči euru. Důvodem jsou nepokoje v Libyi, které vyhnaly vzhůru ceny ropy. Evropská měna však odpoledne velkou část ztrát smazala, a krátce si i vůči dolaru připsala mírné zisky, díky naději, že Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby dříve než centrální banka USA (Fed).

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,07 procenta na 1,3667 USD. Během dne euro ztrácelo až jedno procento, pozdě odpoledne však překročilo úroveň 1,37 USD. K jenu euro kleslo o 0,33 procenta na 113,32 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,25 procenta na 82,91 JPY.

Člen měnového výboru ECB Yves Mersch se dnes připojil k dalším členům a uvedl, že ECB by se nyní měla více zaměřit na rizika růstu cen v Evropě. Podle něj jsou nyní úrokové sazby v eurozóně na mimořádné nízké úrovni a bankéři by měli přehodnotit svoji měnovou politiku, protože spotřebitelské ceny rostou a růst je silnější. Vyšší úrokové sazby většinou snižují inflaci, protože omezují zájem o úvěry, a rovněž zvyšují zájem o měnu dané země.

Dolar podporuje napětí v Libyi které přináší obavy z dodávek ropy a žene cenu ropy vzhůru. Některé ropné firmy stahují své zaměstnance ze země a zastavují zde těžbu. Investoři většinou mají tendenci nakupovat dolary při růstu cen ropy, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK