Akcie v USA kvůli nepokojům v Libyi klesají

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne kvůli nepokojům v Libyi oslabily. Nepokoje poslaly vzhůru ceny ropy nejvýše za dva a půl roku, což sice pomohlo nahoru energetickým společnostem, avšak širší trh klesl, protože dražší ropa znamená zvýšení nákladů firem. Investoři však neztratili chuť k dalším nákupům, protože nejnovější statistika ukázala, že důvěra amerických spotřebitelů je nejvyšší za tři roky.

Kolem poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 0,9 procenta na 12.284 bodů a širší index S&P 500 o 1,3 procenta na 1325 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,8 procenta na 2783 bodů.

Vysoké ztráty zaznamenaly hlavně letecké společnosti, protože drahá ropa zvyšuje jejich náklady na pohonné hmoty. Akcie aerolinek Delta Air Lines dopoledne oslabily o sedm procent, index leteckých firem Arca pak klesl o 4,2 procenta. Jediným rostoucím sektorem byl energetický, jehož index S&P si připsal více než jedno procento.

Výzkumná organizace Conference Board dnes oznámila, že její index důvěry stoupl za únor na 70,4 bodu z lednových 64,8 bodu a ocitl se nejvýše za tři roky. Důvěře spotřebitelů pomohl optimismus ohledně budoucího vývoje ekonomiky a osobních příjmů. Zpráva podpořila důvěru trhu v oživení americké ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK