Eni uzavřela kvůli nepokojům v Libyi plynovod Greenstream

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 22. února (ČTK) - Italská energetická společnost Eni uzavřela kvůli nepokojům v Libyi plynovod Greenstream, který přepravuje zemní plyn z Libye do Itálie. Oznámila to dnes firma. Dodala, že také přerušila svou těžbu ropy v Libyi. Stejný krok ohlásil rovněž španělský konkurent Repsol.

Eni upozornila, že navzdory přerušení dodávek prostřednictvím plynovodu Greenstream bude schopna uspokojit poptávku svých zákazníků. Itálie již dříve uvedla, že je připravena čerpat plyn z nouzových rezerv, pokud budou dodávky z Libye přerušeny.

Dodávky plynu z Libye pokrývají zhruba desetinu italské spotřeby. Libye je navíc největším dodavatelem ropy do Itálie. Podle vládního zdroje má Itálie zásoby ropy na 90 dnů a zásoby plynu na 30 dnů.

Podle obchodních zdrojů byly operace v libyjských ropných přístavech narušeny nedostatečnou komunikací. "Předpokládá se, že tyto přístavy jsou již uzavřeny nebo jsou právě uzavírány," uvedl obchodník z firmy, která nakupuje libyjskou ropu.

Libye je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a za normálních okolností denně vytěží kolem 1,6 milionu barelů ropy. Z toho kolem 1,1 milionu barelů denně vyváží. Libye je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a 12. největším ve světě. Zásoby ropy má ze všech afrických zemí největší. Kvůli nepokojům již bylo podle agentury Reuters zastaveno přes osm procent libyjské produkce ropy. Nepokoje rovněž vedly k nárůstu světových cen ropy na 2,5letá maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK