Evropské akcie uzavřely na téměř třítýdenním minimu kvůli Libyi

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Evropské akcie dnes pokračovaly v poklesu kvůli nepokojům v Libyi a uzavřely na téměř třítýdenním minimu. Nepokoje tlačí vzhůru světové ceny ropy a vyvolávají obavy z negativních dopadů na světovou ekonomiku.

Přední evropský akciový index index FTSEurofirst 300 klesl o 0,6 procenta na 1164,60 bodu. Uzavřel tak na nejnižší úrovni od 3. února, napsala agentura Reuters.

Nepokoje v Libyi vedly k nárůstu světových cen ropy na 2,5letá maxima. "Pokud ropa zůstane na těchto úrovních nebo dokonce ještě stoupne, pak se objeví otazník nad současnými prognózami pro světový hospodářský růst," uvedla analytička Jane Coffeyová ze společnosti Royal London Asset Management.

Ropné firmy Eni a Repsol oslabily poté, co oznámily, že pozastavily těžbu v Libyi. Někteří jejich konkurenti však posilovali díky vyšším cenám ropy. "Neřekla bych, že situace v Libyi by mě přiměla k prodeji ropných společností. Ačkoli některé ropné firmy zažívají výpadky, všechnu svou ropu prodávají za vyšší ceny," upozornila Coffeyová.

Obchodování na italské akciové burze dnes bylo na několik hodin přerušeno. Podle burzy byl výpadek způsoben technickým problémem a nesouvisel s pondělním rozsáhlým výprodejem akcií italských firem, jejichž aktivity jsou spojeny s Libyí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK