Akcie v USA zažily největší jednodenní pokles od loňského srpna

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. února (ČTK) - Akcie amerických korporací zažily v úterý nejhorší den od loňského srpna. Investoři se zbavovali akcií kvůli nepokojům v Libyi, která je významným exportérem ropy. Po dlouhé etapě akciového růstu tak možná začal dlouho očekávaný sestup.

Index Dow Jones klesl za úterý o 178,46 bodu na 12.212,79 bodu, tedy o 1,44 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 2,74 procenta na 2756,42 bodu, když 77,53 bodu odepsal.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v úterý odmítl ustoupit protestům a odejít z čela země. Armádě a policii nařídil, aby převzala zpět situaci pod kontrolu. Popřel přitom, že by proti demonstrantům použil násilí. Ceny ropy se drží nejvýše za dva a půl roku, protože vývoz ropy z Libye se kvůli nepokojům snížil.

Pravděpodobnost, že akcie budou klesat, zvyšuje stupňující se kolísavost cen při velkých zobchodovaných objemech. Majitele vyměnilo 9,76 miliardy akcií, což byl nejvyšší jednodenní objem za únor a druhý nejvyšší údaj od začátku roku.

Kvůli vývoji v Libyi se vytratila ochota riskovat i na devizovém trhu, kde rostly švýcarský frank a japonský jen jako bezpečnější investice. "Libye je dnes jasné téma, proto tu vidíte ústup k jistějším investicím," uvedl jeden z obchodníků. "Počáteční reakcí byl obrat k jenu a franku. Potřebujeme ale vidět, jak se to vyvine v dalších dnech," dodal.

Kurz eura se snížil o procento na 1,2813 CHF a vůči dolaru oslabil o pětinu procenta na 1,3655 USD. Dolar se vůči franku snížil o 0,9 procenta na 0,9384 CHF a k japonskému jenu klesl o 0,4 procenta na 82,74 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK