Akcie v Tokiu kvůli geopolitice dál klesají, mírně zpevnilo euro

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v poklesu a největší vliv na ně má i nadále napětí na Blízkém východě a eskalace nepokojů v Libyi. Akcie však oslabovaly i kvůli silnějšímu kurzu japonského jenu, který nepříznivě působí na vývozce. Na devizových trzích mírně zpevnilo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 85,60 bodu a den uzavřel slabší o 0,8 procenta na hodnotě 10.579,10 bodu. Navázal tak na úterní propad, který dosahoval téměř dvou procent. Širší index Topix dnes oslabil o celé jedno procento na 946,88 bodu.

Nepokoje v Libyi mají na trh mnohem větší dopady než předchozí nepokoje v Tunisku či Egyptě. Na rozdíl od těchto dvou arabských zemí je Libye členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a významným producentem z hlediska vývozu suroviny.

Investoři se obávají, že pokud bude násilí na Blízkém východě pokračovat a bude se týkat i dalších významných vývozců ropy, projeví se to na zpomalení tempa růstu globální ekonomiky. Ceny ropy se v důsledku nepokojů už teď pohybují kolem nejvyšších hodnot za dva a půl roku, a dostaly se tak na předkrizovou úroveň. Barel severomořské ropy Brent se už na začátku týdne vyšplhal nad 108 dolarů.

Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, jemuž pomohly komentáře některých činitelů Evropské centrální banky (ECB) k inflaci. ECB je podle nich v případě nutnosti připravena zvýšit úrokové sazby, a ukončit tak nynější výrazně podpůrnou měnovou politiku. Investoři spoléhají, že by ECB mohla začít sazby zvyšovat dříve než centrální banka v USA.

"Zdá se, že po tom pondělním posunu v kurzech trh pociťuje nedostatek eur," poznamenal jeden z obchodníků v Japonsku. Je tedy prý možné, že kurz vystoupí až nad 1,37 USD.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,3692 USD a zpevnilo o 0,3 procenta. Dolar vůči japonskému jenu odepsal 0,2 procenta na 82,64 JPY, australský dolar vůči americkému zpevnil o 0,3 procenta na 1,0019 USD a je znovu silnější. Novozélandský dolar k americkému přidal 0,1 procenta na 0,7472 USD, během dne ale spadl na dvouměsíční minimum.

Na kurz novozélandského dolaru nepříznivě dopadají vlivy zemětřesení. Na trzích se ještě nedávno předpokládalo, že novozélandská centrální banka sáhne ke zvýšení úrokových sazeb, po zemětřesení to ale zřejmě nepřipadá v úvahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK