HP zvýšil čtvrtletní zisk, ale akcie mu klesly kvůli tržbám

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 23. února (ČTK) - Světově největší výrobce počítačů Hewlett-Packard zvýšil čtvrtletní zisk o 16 procent na 2,61 miliardy dolarů (46,6 miliardy Kč) díky prodeji technologií podnikům. HP zveřejnil výsledky za tři měsíce do 31. ledna v noci na dnešek po závěru obchodování na newyorské burze. Kvůli slabšímu růstu tržeb poté ale jeho akcie mimo burzu výrazně oslabily.

Zisk překonal odhady analytiků, kteří v průměru očekávali profit 1,29 dolaru na akcii a skutečný výsledek byl o sedm centů vyšší. Růst tržeb HP se však zmírnil a vyvolal obavy o výsledky rozsáhlé transformace podniku. Tržby firmě vzrostly o čtyři procenta na 32,30 miliardy dolarů, zatímco analytici čekali téměř 33 miliard.

Finanční trh zhodnotil výsledky jako znepokojivé a akcie společnosti mimo burzu klesly o 12 procent. Šlo přitom o první celé čtvrtletí, kdy byl ve vedení společnosti nový generální ředitel Léo Apotheker.

Růst tržeb se u firem velikosti HP stává nepřetržitou obavou. Podnik je podle tržeb největší technologickou firmou na světě a jeho aktivity mají značný rozsah. Vedle osobních počítačů, chytrých mobilních telefonů a počítačových tabletů se firma věnuje i technologickým službám, serverům a uchovávání obrovských balíků dat pro klienty.

Obavy o další růst se HP snažil zmírnit celoroční předpovědí zisku. Odhaduje ho na 5,20 až 5,28 dolaru na akcii, zatímco analytici tipují 5,23 dolaru. Předpovědí ročních tržeb 130 až 131,5 miliardy dolarů ale podnik na očekávání analytiků nedosáhl. Ti by u HP raději viděli celoroční tržby téměř 133 miliard.

Růst firmě přitom měly zajistit rozsáhlé akvizice z posledních let, a to do oblastí, které se rivalu IBM ověřily jako lukrativní. Jde zejména o prodej technického servisu korporacím.

Tyto změny zahájil již Apothekerův předchůdce Mark Hurd. Ten však musel loni v srpnu odejít z čela firmy kvůli milostné aféře. Apotheker, bývalý šéf německé softwarové firmy SAP, nastoupil do HP na podzim a podnik pak vyměnil třetinu ředitelů v nejvyšším vedení, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK