Vebě loni klesly tržby o 20 pct na 1,6 mld. Kč, letos čeká růst

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Broumov (Náchodsko) 23. února (ČTK) - Textilce Veba z Broumova na Náchodsku loni kvůli snížení odbytu na afrických trzích klesly tržby o pětinu na 1,6 miliardy korun. Čistý zisk se však snížil jen mírně a podle neauditovaných údajů dosáhl 102 milionů korun po předloňských rekordních 109 milionech Kč. Letos Veba v tržbách i tvorbě zisku plánuje růst. Odbyt v Africe by měl jít opět nahoru. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Josef Novák.

Veba Broumov je největším výrobcem damašků v Evropě a patří k lídrům textilního oboru v Česku. Specializuje se na výrobu takzvaného afrického bavlněného brokátu, který dodává zejména na západoafrický trh. Právě díky rostoucí poptávce po brokátu se tržby Veby mezi roky 2005 a 2009 zdvojnásobily na dvě miliardy korun.

"Loni se však na africkém trhu se zpožděním projevila světová hospodářská krize a došlo ke korekci trhů," řekl Novák. Veba na nepříznivý vývoj reagovala řadou opatření, například urychlením investic do moderní tkací techniky. "Nahradili jsme nejstarší a málo efektivní stavy, které jsme v chodu drželi jen díky donedávna trvající konjunktuře. Soustředili jsme se na koncentraci výroby a budování štíhlé a výkonné firmy," řekl Novák.

Investice firmy, která kolem 90 procent produkce exportuje, loni dosáhly 205 milionů korun. To bylo proti původním záměrům asi o třetinu více. Vedle pořízení nových stavů šla hlavní část investic do úpravny v závodě v Polici nad Metují. Veba loni také výrazně omezila výrobu látek pro africký trh, kterou jí v kooperaci dělaly jiné textilky.

Podnik zároveň v průběhu roku postupně snížil počet zaměstnanců o zhruba 200 na 1000 lidí. Ve snížení je zahrnut i odchod asi 25 zaměstnanců obruboven a konfekce do dceřiné společnosti Vebatrade-Plus. Dalších asi 25 lidí přešlo od letošního ledna do firmy Papillons, na níž Veba převedla linii bytového textilu. Ta zatím tvořila asi desetinu obratu Veby. Papillons patří do skupiny Veba a pro prodej ložního prádla, ubrusů či osušek bude užívat novou obchodní značku Veba home textile.

"Veba se tím stala specialistou na africký brokát. Pokles poptávky po něm v Africe doznívá a již vidíme oživení. V době krize se nám také podařilo zvýšit podíl na trhu na úkor našich evropských konkurentů," řekl Novák. Podnik proto očekává, že tržby z afrického brokátu letos zvedne zhruba o 200 milionů korun na 1,55 miliardy korun. Veba věří, že současné nepokoje na severu Afriky očekávané oživení západoafrického trhu negativně neovlivní.

Celkové tržby Veba letos plánuje asi 1,67 miliardy korun. S minulými lety však kvůli vyčlenění linie domácího textilu nejsou plně srovnatelné. Hrubý zisk by měl letos dosáhnout 116 milionů korun po 105 milionech loni. Na investice Veba hodlá dát 120 milionů korun, a to hlavně do nové tkací techniky.

Majoritním vlastníkem Veby je společnost Incot, která patří šesti manažerům Veby. Incot ve Vebě vlastní 87 procent akcií, když rozhodujících 50 procent koupila loni v říjnu za 510 milionů korun z konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Pyrr. Transakcí pro Vebu končila desetiletá nejistota vyplývající z nedořešené vlastnické struktury. Společnost Pyrr byla od prosince 2000 v konkurzu a jednali za ni správci konkurzní podstaty.

Ukazatele hospodaření společnosti Veba: 2008 2009 2010 2011 plán tržby (mil. Kč) 1670 2009 1601 1670 zisk před zdaněním (mil. Kč) 63 116 105 116 zisk po zdanění (mil. Kč) 51 109 102 --- investice (mil. Kč) 279 145 205 120

zdroj: Veba, textilní závody a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK