Akcie v USA díky komentáři investora Buffetta rostly, dolar klesl

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Akcie v USA zahájily týden růstem a silnější skončily i za celý měsíc, který byl již třetím růstovým měsícem za sebou. Trhy podpořil optimistický komentář investora Warrena Buffetta. Nejistota kolem cen ropy však brání širším ziskům trhu.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 95,89 bodu, tedy 0,79 procenta, na 12.226,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 7,35 bodu, neboli 0,56 procenta, na 1327,23 bodu. Za celý měsíc si Dow Jones připsal 2,8 procenta a S&P 3,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,22 bodu, čil 0,04 procenta, na 2782,27 bodu. Od počátku února zpevnil o tři procenta.

Cena ropy Brent minulý týden kvůli nepokojům na Blízkém východě a v Severní Africe stoupla na 120 dolarů za barel, později však klesla ke 112 USD. Investoři se však stále obávají o další vývoj cen a negativního dopadu drahé ropy na křehké ekonomické oživení. To se promítá i do akcií. Objem obchodování na trhu byl v pondělí hluboko pod loňským denním průměrem.

Buffett ve svém pravidelném dopise pro akcionáře uvedl, že jeho investiční firma plánuje nové velké akvizice, což ukazuje, že akcie jsou v současnosti levné. Rovněž se pozitivně vyjádřil k výhledu ekonomiky.

Zisky indexu Nasdaq byly pouze nízké kvůli ztrátám společnosti Amazon.com. Akcie internetového maloobchodu klesly o 2,2 procenta, protože UBS snížila firmě výhled kvůli obavám z růstu nákladů.

Dolar před dnešním projevem šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu oslabil a ke koši šesti hlavních měn se propadl na nejnižší hodnotu za tři a půl měsíce. Investoři spekulují, že Bernanke podpoří současnou stimulační politiku, což by mohlo ztráty dolaru prodloužit. Naopak představitelé Evropské centrální banky dávají již delší dobu najevo, že ECB bude muset kvůli vysoké inflaci zvýšit úrokové sazby.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3802 USD a za celý únor si připsalo 0,8 procenta. Od počátku roku je euro k dolaru vyšší o tři procenta. Vůči jenu dolar posílil o 0,2 procenta na 81,79 JPY, za celý měsíc však klesl o 0,4 procenta. Vůči koši šesti hlavních měn dolar stoupl až na 76,756 bodu, což byla nejvyšší úroveň od 9. listopadu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK