Blackstone koupí za 9,4 miliardy USD 588 nákupních center v USA

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 1. března (ČTK) - Australský provozovatel nákupních center Centro Properties Group se dohodl na prodeji svých 588 centrech ve Spojených státech investiční skupině Blackstone Group za 9,4 miliardy USD (165,8 miliardy Kč). Dohoda je jednou z největších globálních investic do realit od počátku úvěrové krize.

Pro Blackstone je to první výraznější vstup na trh maloobchodních realit v USA a největší akvizice od roku 2007, kdy převzal za 20,1 miliardy USD Hilton Hotels Corp. Potvrzuje rovněž rostoucí důvěru ve zlepšení situace na slabém maloobchodním trhu v USA.

Blackstone svojí nabídkou překonal konkurenty, mezi kterými byly podle zdrojů Morgan Stanley Real Estate se Starwood Capital Group a NRDC. Centro se ke jménům dalších zájemců odmítl vyjádřit. Pouze uvedl, že dohodnutá cena o 1,3 procenta nižší, než byla účetní hodnota realit na konci roku.

Zadlužená firma Centro chce zisk z prodeje použít na rekapitalizaci majetku v Austrálii, který zahrnuje převážně regionální a oblastní nákupní centra s odlišnou charakteristikou než centra v USA. Mimo jiné plánuje společnost vyměnit dluh za majetek. Nevyloučila rovněž prodej některého majetku v Austrálii a uvedla, že má již několik zájemců.

Trh s komerčními nemovitostmi v USA začal loni oživovat, oživení je však zatím stále nerovnoměrné. Nemovitosti nejvyšší kvality v hustě obydlených oblastech již získaly zpět převážnou část hodnoty, kterou v minulosti ztratily, zbytek trhu je však stále slabý, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK