Japonské akcie dál rostou, blíží se maximu za 10 měsíců

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky aktivitě zahraničních investorů pokračoval v růstu a jeho index se ziskem přes jedno procento přiblížil zpět nedávným maximům za deset měsíců. Náladu na trhu podpořil pondělní růst na Wall Street a signály snížení inflačních rizik v Číně.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel posílením o 1,2 procenta na 10.754,03 bodu. Na počátku minulého týdne index vystoupil na desetiměsíční maximum 10.857,5 bodu, poté však s ohledem na událostí v severní Africe a na Blízkém východě a prudký růst cen ropy silně ztrácel.

Na trhu dnes aktivně nakupovali zahraniční investoři. Podle analytiků i přes poslední vlnu poklesu přetrval celkový růstový trend, který pohání přebytek likvidity, růst firemních zisků a naděje na oživování americké a japonské ekonomiky. Dnes investory příznivě naladily dílčí údaje z čínského průmyslu, které naznačily další zpomalení růstu a tím zmírnění inflačních tlaků.

Dolar se dnes na asijském devizovém trhu po pondělním poklesu stabilizoval. Zůstával však pod tlakem před dnešním projevem šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu. Předpokládá se, že Bernanke bude trvat na dosavadní uvolněné měnové politice, což bude dolar oslabovat z hlediska plánů Evropské centrální banky. Od té se čeká, že na čtvrtečním zasedání zesílí protiinflační rétoriku a dá najevo ochotu zvýšit v dohledné době úrokové sazby.

Dolar k euru po pondělním poklesu na 1,3857 USD ke konci tokijského obchodování zůstal blízko pondělního závěru na 1,3806 USD. Vůči jenu americká měna posílila o 0,5 procenta na 82,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK