Markit: Podmínky v českém průmyslu se v únoru mírně zhoršily

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v únoru mírně zhoršily, když únorový index nákupních manažerů (PMI) klesl z lednových 60,5 bodu na 59,8 bodu. Přesto je poslední údaj vyšší než v jakémkoli jiném období od té doby, co se v červenci 2001 začaly průzkumy dělat. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek i zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"Index přesto zůstává vysoko nad svým dlouhodobým průměrem. Většina složek PMI indexu během měsíce oslabila, což svědčí o pokračujícím růstu, ovšem pomalejším tempem. Jednou z hlavních výjimek byla zaměstnanost," uvedl hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu a subsaharskou Afriku Murat Ulgen.

Růst nových objednávek v únoru oproti lednovému rekordnímu tempu lehce oslabil. Přesto však podle průzkumu tempo růstu zůstalo výrazné a vysoko nad dlouhodobým trendem. Růst výroby byl oproti lednovému rekordnímu tempu rovněž slabší, byl však silnější než v kterémkoli předchozím období průzkumu.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK