Hutím v Česku se od začátku roku daří, poptávka po oceli je velká

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. března (ČTK) - Největším tuzemským hutním firmám se na začátku roku daří. Poptávka po ocelářských produktech je vysoká. Například v největší huti, ArcelorMittal Ostrava, je dokonce větší, než stačí vyrobit. ČTK to řekli zástupci ocelářských firem.

"Poptávka je dokonce vyšší, než jsme schopni uspokojit, takže bude důležité vyrábět a expedovat více, než jsme původně měli v plánu," konstatoval generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Podle něho je současný vývoj na trhu příznivý. Poptávka i prodejní ceny výrobků jsou uspokojivé a stejnou situaci očekává také v březnu a v celém druhém čtvrtletí. Doplnil, že je proto nyní velice důležité, aby toho ostravská huť využila a vyrobila a vyexpedovala co nejvíce, protože situace ve druhé polovině roku není zdaleka tak jasná.

Problémy však firmě způsobují vysoké ceny surovin. Ceny rudy, uhlí a šrotu od počátku roku výrazně rostou. Huti se tím zvýšily výrobní náklady oproti loňskému prosinci o 3000 korun na tunu. "Příčinou jsou, kromě jiného, přírodní pohromy, například záplavy v Austrálii, které negativně ovlivňují i dostupnost surovin, například koksu," vysvětlil Kochuparampil. Firma se proto při snižování výrobních nákladů zaměřuje na efektivnost spotřeby surovin. V důsledku zdražení cen surovin musela zvýšit ceny svých výrobků.

Také Třinecké železárny vyrábějí na plný výkon. "Jedeme na sto procent, první kvartál máme pokrytý zakázkami. Druhý už se nám pomalu také rýsuje," řekl generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

Druhá největší tuzemská huť také zápolí s vysokými cenami surovin. "Nikdo proto nedovede odhadnout, jak se situace v ocelářství bude vyvíjet. Právě vysoké ceny surovin a rostoucí náklady nám mohou zhatit očekávaný dobrý hospodářský výsledek," podotkl Cienciala. Také jsou proto nuceni zvedat ceny svých produktů. Zvyšování cen je podle Ciencialy zatím trh schopen akceptovat.

Podle něho stále nenastalo v ekonomice takové oživení, aby se nastartovaly nové velké projekty, například ve stavebnictví. Hodně bude také záležet na tom, jaký bude další vývoj ocelářství v Číně a Indii a dalších rozvojových ekonomikách.

Také třetí největší tuzemská firma, Evraz Vítkovice Steel, potvrdila, že poptávka od počátku roku po jejich výrobcích roste. "V současnosti vyrábíme na plnou kapacitu," uvedl mluvčí společnosti Jaromír Krišica bez bližších podrobností.

Podle předběžných výsledků loni ArcelorMittal skončil v zisku, Třinecké ocelárny naopak ve ztrátě. Evraz Vítkovice Steel očekával za minulý rok vyrovnaný výsledek hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK