Severočeským dolům loni klesl zisk o čtvrtinu na 2,37 mld. Kč

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 1. března (ČTK) - Severočeským dolům (SD) loni klesl čistý zisk o čtvrtinu na 2,37 miliardy Kč. Tržby klesly o 520 milionů na 9,7 miliardy Kč. Důvodem jsou především nižší ceny uhlí, které jsou spojené s cenami elektřiny, informoval dnes ČTK ředitel strategie firmy Vladimír Budinský. Největší hnědouhelná firma v zemi loni vytěžila 21,8 milionu tun uhlí, což bylo o 272.000 tun méně než před rokem.

Pokles výkonů se týkal především první poloviny loňského roku, v závěru roku se ale poptávka naopak výrazně zvyšovala. V posledním čtvrtletí vytěžily SD meziročně o 491.000 tun víc. "Bylo to zejména díky obnovení růstu ekonomiky ČR a obnovení poptávky po elektřině," uvedl Budinský. Asi o procento klesl i počet zaměstnanců, jichž měly SD vloni 3466.

Největší hnědouhelná firma v Česku patří do skupiny ČEZ, které vloni dodávala výrazně méně. I když těžba klesla asi o pět procent, prodeje externím zákazníkům vzrostly o 10,8 procenta. Podle vyjádření SD za to může souběh studeného podzimu a zároveň celoročně nižší poptávky po elektřině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK