Německá nezaměstnanost výrazně nižší, její míra klesla na 7,3 pct

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. března (ČTK) - Řady nezaměstnaných v Německu se minulý měsíc výrazně zmenšily a míra nezaměstnanosti dál mírně sestoupila na 7,3 procenta z lednových 7,4 procenta. Dostala se tak na novou nejnižší úroveň za téměř 19 let, sdělil dnes spolkový úřad práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných se proti předešlému měsíci snížil po sezonním přepočtu o 52.000 na 3,069 milionu. V lednu se po dočasném nárůstu obnovil pokles nezaměstnanosti a počet lidí bez práce klesl v prvním měsíci roku po revizi o 18.000.

Údaje svědčí o pokračování příznivého vývoje německého trhu práce. Vzestup největší evropské ekonomiky se tak bude moci vedle exportu opřít i o domácí spotřebu. "Pracovní místa, která platí příspěvky do systému sociálního pojištění, i celková úroveň zaměstnanosti znovu rostou a poptávka po zaměstnancích dál roste," řekl šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Bez sezonní úpravy nezaměstnaných ubylo o 33.000 na celkových 3,317 milionu. Neupravená míra nezaměstnanosti se snížila na 7,9 procenta z předešlých osmi procent.

Nezaměstnaných bylo minulý měsíc po přepočtu o 321.000 méně než v únoru loňského roku. Počet zaměstnaných lidí se v lednu, z něhož jsou k této statistice poslední údaje, zvýšil o 41.000 na 40,595 milionu a meziročně byl vyšší o zhruba 475.000.

Německá ekonomika loni vzrostla o 3,6 procenta, nejrychleji od sjednocení Německa v roce 1990. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla již sedmé čtvrtletí za sebou a meziroční růst dosáhl čtyř procent. Vláda v lednu zvýšila odhad růstu pro letošní rok na 2,3 procenta z dosavadních 1,8 procenta. Růst loni táhl hlavně vývoz, v poslední době však k němu stále více přispívá i domácí poptávka, která těží mimo jiné z relativně nízké nezaměstnanosti.

"Trh práce je ilustrací oživení německé ekonomiky. Míra nezaměstnanosti klesá již téměř dva roky a déle než rok roste zaměstnanost," komentoval dnešní údaje Carsten Brzeski z ING.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK