Švédská ekonomika vzrostla ve 4. čtvrtletí o rekordních 7,3 pct

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 1. března (ČTK) - Švédská ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku rekordním tempem 7,3 procenta a zaznamenala za toto období nejrychlejší růst v celé Evropě. Za celý rok hrubý domácí produkt expandoval o 5,5 procenta, nejrychleji za nejméně 30 let, sdělil dnes švédský statistický úřad.

Švédsko tak loni smazalo propad o 5,3 procenta z roku 2009. Jeho ekonomika se opírá o vývoz a pomáhá jí růst globální poptávky po investičním zboží, nízké úrokové sazby, zdravé veřejné finance a snížené daně.

HDP v posledním čtvrtletí proti předešlému vzrostl o 1,2 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters čekali na konci roku mezičtvrtletní zvýšení o jedno procento a meziroční tempo sedm procent. Ve třetím čtvrtletí HDP rostl o 2,1 procenta mezičtvrtletně a o 6,9 procenta v meziročním srovnání.

Dnešní údaje potvrzují, že silný růst ekonomiky, který pohání i rostoucí domácí spotřeba, si vynutí další zvyšování úrokových sazeb. Místní centrální banka Riksbank v každém z posledních pěti měsíců zvýšila svou základní sazbu, aby ztlumila inflační tlaky a zbrzdila rychlý růst úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK