Pražská burza v úvodu týdne oslabila, ztrácely energetiky a Erste

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne neudržel pondělní slabý růst a oslabil. Hlavní index PX v 11:00 přišel o 0,32 procenta na 1240,1 bodu, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Burza ztrácí pod tíhou ČEZ, Erste Bank, NWR a CETV.

Vývoj na domácí burze má dnes podle Jana Korba z Patria Direct spíše klidnější průběh, i když na nejobchodovanějších akciích ČEZ, které oslabily o 0,37 procenta na 807 Kč, byly patrné dozvuky v pondělí zveřejněných výsledků spolu se spekulacemi o možné dividendě.

ČEZ v pondělí oznámil, že mu loni klesl čistý zisk o devět procent na 47,16 miliardy korun. Výši dividendy ze zisku za rok 2010 vedení společnosti neoznámilo, ministr financí Miroslav Kalousek ale dnešním Hospodářským novinám řekl, že vláda jako většinový vlastník je ochotna akceptovat jen mírný pokles dividendy.

Ztráta přes jedno procento na 925 korun dnes postihla také rakouskou Erste Bank, naopak Komerční banka přes půl procenta na 4275 korun přidala.

V mírné ztrátě 0,21 procenta byla dopoledne také těžební NWR a o půl procenta oslabila mediální CETV.

Naopak nejziskovějším titulem na pražské burze byl dopoledne developer ECM. Připsal si bezmála tři procenta na 85 korun.

V rámci regionu si obdobné ztráty jako domácí trh připisuje Polsko, Maďarsko ztrácí přes procento a Rakousko naopak roste okolo půl procenta. "Odpolední vývoj tak bude opět klíčový pro celkový charakter dne, v USA nás čekají makrodata a také pravidelné vystoupení Bernankeho před senátní komisí," uvedl Korb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK