Šéf NOC: Libyjská ropná zařízení jsou v pořádku

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. března (ČTK) - Ropná zařízení v Libyi jsou v pořádku a nynějšími nepokoji poškozena nijak nebyla. Sdělil to dnes šéf libyjské státní ropné společnosti NOC Šukrí Ghaním. Dodal, že výpadek těžby se odhaduje na necelou polovinu normální produkce a způsoben je odchodem části zaměstnanců ropného průmyslu během pokračující vlny nepokojů a povstání proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu.

"NOC nadále koordinuje produkci a export a všechna libyjská ropná zařízení jsou v bezpečí. Ropné vrty a ropná pole poškozeny nejsou," řekl Ghaním telefonicky agentuře Reuters.

"Odstavena je téměř polovina těžby. Některá pole stále produkují na úrovni své kapacity, některé jsou uzavřeny. Záleží to na pracovní síle," dodal šéf NOC. "Pokud se vrátí zpět bude moci těžba pokračovat jako předtím," řekl.

Libye před povstáním těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně a vyvážela asi 1,1 milionu barelů. Nyní se vývoz téměř zastavil, vinu na tom ovšem vedle omezení těžby nese nynější nepřízeň počasí na pobřeží, což je z dlouhodobějšího než několikadenního hlediska irelevantní. Obavy z výpadku libyjských dodávek ropy minulý týden poslaly cenu suroviny na nejvyšší hodnoty od léta 2008, strach však zmírnila Saúdská Arábie, která výpadek nahrazuje vlastní zvýšenou těžbou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK