Volkswagen dokončil převzetí prodejce automobilů Porsche Holding

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 1. března (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen dokončila převzetí největšího evropského prodejce automobilů Porsche Holding, který sídlí v rakouském Salcburku. Oznámila to dnes firma. Transakce v hodnotě 3,3 miliardy eur (80 miliard Kč) byla ohlášena již v loňském roce a je dalším krokem Volkswagenu na cestě k převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.

Volkswagen převzal Porsche Holding od rodin Porschů a Piëchů. Společnost Porsche Holding zaměstnává zhruba 20.900 lidí. Loni prodala 565.000 nových a ojetých automobilů a utržila téměř 13 miliard eur. Firma má silnou pozici zejména v Rakousku, západní a jihovýchodní Evropě a Číně, napsala agentura DPA.

"(Porsche Holding) je jedním z nejefektivnějších a nejziskovějších prodejců ve světovém automobilovém průmyslu. Přestavuje proto výrazné posílení prodejních aktivit koncernu Volkswagen," uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn.

Volkswagen již koncem roku 2009 koupil v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur. Porsche by se mělo v letošním roce stát desátou značkou Volkswagenu. Automobilka však minulý týden uvedla, že její začlenění do Volkswagenu se zřejmě zdrží kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých čelních představitelů.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK