Ropa Brent se kvůli výpadku zásobování z Libye drží nad 112 USD

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v mírném růstu, v němž je podporují přetrvávající nepokoje na Blízkém východě a výpadek zásobování z Libye. Výraznějšímu růstu cen ale brání postoj Saúdské Arábie, která využívá svých volných kapacit a měla by být schopna výpadek z Libye zcela nahradit. Podpůrným faktorem pro růst cen je i klesající dolar.

Krátce před 15:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 112,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o necelé jedno procento. Za únor se cena Brentu zvýšila o více než deset procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zpevnila zhruba ve stejném rozsahu na 97,80 USD.

Únorový růst cen ropy byl nejvýraznější od května 2009. Nepokoje se v severní Africe začaly šířit na konci ledna a během února se rozšířily i do dalších arabských zemích. Důvodem k obavám je hlavně vývoj v Libyi, která je důležitým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dvanáctým největším vývozcem ropy na světě.

"Saúdská Arábie ztráty v Libyi kompenzuje, což zatím brání dalšímu růstu cen," poznamenali analytici finančního ústavu Commerzbank. Saúdská Arábie je zdaleka nejdůležitějším členem kartelu OPEC, na jeho celkové produkci se podílí asi z jedné třetiny. "V současné době zřejmě těží víc než devět milionů barelů denně," dodali analytici ve zprávě klientům.

Libye před začátkem nepokojů těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyvážela. V zemi těží řada zahraničních firem, které ale kvůli nepokojům výrazně omezily těžbu a evakuovaly zaměstnance. Těžba ropy se tak podle odhadů snížila asi na polovinu. Vývoz je prakticky na nule.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 112,88 111,80 New York - Nymex WTI duben 97,79 96,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK