Rozpočtový deficit Španělska loni klesl a země splnila cíl

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 1. března (ČTK) - Rozpočtový deficit Španělska v minulém roce klesl na 9,2 procenta hrubého domácího produktu z 11,1 procenta za rok 2009. Podle dnešních údajů španělského ministerstva hospodářství tak země splnila rozpočtový cíl, přestože čtyři autonomní regiony, považované za slabinu španělských veřejných financí, hranici schodku značně překročily.

Španělsko usiluje o to, aby se schodek jeho veřejných financí snížil do roku 2013 pod tři procenta hrubého domácího produktu, jak to požadují pravidla eurozóny. Loňský údaj byl v souladu s poslední předpovědí z ledna.

Cíl pro redukci schodku nesplnily Katalánsko, Baleáry, Murcie a Kastilie-La Mancha, uvedla ministryně hospodářství Elena Salgadová. Špatný výsledek čtyř ze 17 regionů pak smazal vliv lepší než očekávané rozpočtové bilance centrální vlády. Její deficit byl v minulém roce 4,97 procenta hrubého domácího produktu proti cíli 5,9 procenta.

Samosprávné celky měly dohromady deficit 2,83 procenta hrubého domácího produktu proti cíli 2,4 procenta. Podle Salgadové je potřeba, aby se řízení samosprávných regionů posílilo a vyzvala k jejich vyšší transparentnosti, napsala agentura Reuters.

pok

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK