Bernanke důvěřuje oživování ekonomiky USA; obavy má o trh práce

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. března (ČTK) - Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke důvěřuje oživování ekonomiky USA, obává se však pomalého nárůstu nových pracovních příležitostí. Poslední růst ropných cen podle něj nebude mít na americkou ekonomiku velký vliv. Pokud ale přetrvá, může její růst zpomalit a zvýší inflaci, řekl dnes předseda Fedu v bankovním výboru Senátu.

Bernanke nenaznačil úvahy, že by se balík stimulů Fedu za 600 miliard dolarů (zhruba 10,6 bilionu Kč) mohl zkrátit. Je přitom podle něj čím dál očividnější, že se oživování americké ekonomiky již podporuje samo.

Vznik nových pracovních příležitostí je podle šéfa Fedu stále slabý. V pohledu na několik příštích čtvrtletí jsou přesto určité důvody k optimismu. Bernanke jmenoval například nedávný výrazný pokles míry nezaměstnanosti.

Americká ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku zvýšila jen o 2,8 procenta roční míry a nezaměstnanost v lednu stála na výrazných devíti procentech. Najímání nových lidí zaměstnavateli sice ukazuje vzestupnou tendenci, jeho tempo je ale příliš pomalé na to, aby snížilo procenta nezaměstnaných, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK