ISM: Zpracovatelský průmysl USA rostl nejrychleji od května 2004

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Aktivita amerického zpracovatelského průmyslu v únoru rostla nejrychlejším tempem za téměř sedm let. Takzvaný index nákupních manažerů, který aktivitu v průmyslu sleduje, stoupl na 61,4 bodu z lednových 60,8 bodu. Dostal se tak nejvýše od května 2004. Oznámil to dnes Institut nákupního managementu (ISM).

Analytici podle agentury Reuters očekávali mírnější nárůst na rovných 61 bodů. Hodnota indexu se již 19 měsíců za sebou drží nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Ukazuje to, že zpracovatelský sektor se žene kupředu. Je to nicméně pouze malá část americké ekonomiky," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "Silná zůstává rovněž zaměstnanost ve zpracovatelském sektoru," dodal.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden uvedlo, že růst ekonomiky USA ve čtvrtém čtvrtletí zrychlil pouze mírně na 2,8 procenta z 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Opravilo tak původní odhad, podle kterého ekonomika stoupla o 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK