Nedělní úprava jízdního řádu přinese jen drobné úpravy

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - První letošní změna jízdního řádu Českých drah přinese v regionální i dálkové dopravě jen drobné úpravy. V regionální vzniknou nové přípojové vazby a nová spojení pro cesty do zaměstnání a do škol. V dálkové se zkrátí trasa páru rychlíků Orlice Pardubice - Wroclaw, které budou nově jezdit pouze na českém území. Polská strana již nemá o vedení těchto vlaků zájem. ČD to dnes zveřejnily na svých webových stránkách.

Ve většině regionů dojde jen k minimálním změnám, ve vybraných krajích se rozsah regionální vlakové dopravy nepatrně zvýší.

Například v Pardubickém kraji dráhy provedou úpravy, které mají zlepšit a rozšířit nabídku spojení. Vzhledem ke zkrácení páru rychlíků Orlice nastanou změny v úpravách časů odjezdů vybraných osobních vlaků na trati Ústí nad Orlicí - Lichkov.

Objednávka spojů se mírně zvýší také v Jihočeském kraji. Například v pátek pojede nově vlakový pár na trati Nepomuk - Blatná. V Plzeňském kraji zas pojede osobní vlak, který odjíždí z Plzně hl.n. do Žihle v 8:17, nově v úseku Plasy - Žihle také v pracovní dny v období od května do září.

V Ústeckém kraji nový jízdní řád počítá s rozšířením četnosti jízdy dvou vlaků v úseku Chomutov - Klášterec nad Ohří. Tyto vlaky dosud jezdily jen v pracovní dny, od neděle budou jezdit denně.

Na jižní Moravě dráhy zruší méně využívané spoje v méně frekventovaných časech. Ruší například první ranní spojení Znojma s Vídní v 5:31, v opačném směru pak poslední vlak z Vídně, který nyní přijíždí do Znojma ve 20:34. Méně spojů bude jezdit také v pracovní dny mezi Letovicemi a Skalicí nad Svitavou.

V Královéhradeckém kraji, kraji Vysočina a ve Zlínském kraji se cestující s žádnými úpravami nesetkají.

Železniční jízdní řád platí od poloviny prosince celý rok, dvakrát ročně doznává mírných změn. Poprvé počátkem března a podruhé v polovině června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK