Pražská burza ztratila procento, dolů ji táhly akcie ČEZ a Erste

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil. Hlavní index PX odepsal 1,09 na 1230,6 bodu. Burzu dolů táhly cenné papíry energetické společnosti ČEZ a rakouské Erste Bank, které ztratily téměř tři procenta. Dařilo se naopak Komerční bance, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza sice zahájila dnešní obchodování mírným růstem, ale v průběhu seance zisky neudržela a již v rámci dopoledne začala ztrácet. Nakonec utrpěla více jak procentní ztrátu, a to především kvůli propadu akcií Erste a ČEZ.

Cenné papíry ČEZ odepsaly 0,62 procenta na 805 korun. Podporu titulu podle Kohouta neposkytla slova ministra financí Miroslava Kalouska o tom, že je ochoten přijmout pouze mírný pokles dividendy z loňských 53 korun na akcii.

Erste Bank kopírovala svůj vývoj na primárním trhu ve Vídni, kde byla aktivní větší prodejní objednávka, poznamenal Kohout. V Praze dnes její akcie zlevnily o silných 2,86 procenta na 911 korun. V opačném směru se obchodovala Komerční banka; titul končil se ziskem 0,47 procenta na 4270 Kč.

Z ostatních titulů klesly akcie těžařské NWR, a to o necelá dvě procenta na 274,10 koruny. Server Patria.cz napsal, že člen představenstva NWR Hans Jürgen Mende prodal 25. února na londýnské burze 38.000 akcií NWR při průměrné ceně 9,4 GBP (asi 270,5 Kč za akcii), tedy za více než 10,2 milionu korun. Podle serveru Mende již nevlastní žádné akcie NWR.

Mobilnímu operátorovi Telefónice O2 dnes analytici Nomury snížili doporučení z "držet" na "redukovat", upozornil Kohout. Akcie Telefóniky O2, která zveřejnila zprávu o výrazném snížení cen za roamingové datové přenosy v zahraničí počínaje březnem letošního roku a to jak pro paušální tak předplatitelskou klientelu, dnes klesly o čtvrt procenta na 399 korun.

Nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie technologické firmy KIT Digital, které spadly o 5,72 procenta na 222,50 koruny.

Dařilo se naopak akciím tabákové společnosti Philip Morris, které si připsaly 0,54 procenta na 9250 koruny. Cenné papíry developera ECM se za nízkých objemů obchodů zhodnotily o 1,62 procenta na 84,24 koruny.

Aktivita obchodníků byla nepatrně nadprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,293 miliardy korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací serveru Patria Online 1,228 miliardy Kč. Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, a to za více než 602 milionů korun.

fsl jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK