Akcie v USA dopoledne klesly kvůli riziku vyšších cen ropy

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Akcie v New Yorku dopoledne klesly, protože šéf americké centrální banky Ben Bernanke varoval před dopadem vyšších cen ropy na ekonomiku Spojených států. Finanční trhy navíc znejistěly po zprávě, že stavební výdaje v USA klesly za leden více, než se očekávalo.

Klíčový index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 0,8 procenta na 12.132,4 bodu. Index Nasdaq Composite se snížil na 2753,6 bodu se ztrátou jednoho procenta, vyplývá z internetových stránek Yahoo! Finance.

Bernanke řekl v projevu před bankovním výborem Senátu, že přetrvávající nárůst cen ropy by mohl být pro oživování amerického hospodářského růstu rizikem. Přesto předpověděl jen dočasný vzestup inflace, nikoli výrazný nárůst. Šéf Fedu také předpověděl, že ekonomika USA letos vzroste, ne však takovým tempem, aby to snížilo nezaměstnanost z nynějších devíti procent.

Vedle toho dnes americké ministerstvo obchodu oznámilo, že v lednu klesl počet domů, kanceláří a komerčních projektů, které se začaly stavět. Roční přepočet se přiblížil nejnižší úrovni za deset let.

Ceny obligací klesly, a jejich výnosnost tak vzrostla. U desetiletých vládních obligací se zvýšila na 3,45 ze 3,42 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK