Dolar se propadl na 3,5měsíční minimum vůči koši měn

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. března (ČTK) - Dolar se dnes propadl na nové 3,5měsíční minimum vůči koši měn. Podle agentury Reuters by navíc mohl pokračovat v poklesu poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke nenaznačil, zda uvažuje o omezení programu nákupu dluhopisů v hodnotě 600 miliard dolarů (10,6 bilionu Kč).

Kolem 18:15 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3817 USD. Zůstalo tak v blízkosti měsíčního maxima 1,3857 USD, na které se vyšplhalo v pondělí. Dolarový index, jenž vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, klesl až na 76,735 bodu, tedy na nejnižší úroveň od začátku listopadu.

Bernanke v bankovním výboru Senátu uvedl, že důvěřuje oživování ekonomiky USA. Vyjádřil však obavy z pomalého růstu nových pracovních příležitostí. "Bernanke neřekl nic, co by změnilo názor trhu, že Fed bude ve zpřísňování měnové politiky zaostávat za většinou centrálních bank (skupiny nejvyspělejších zemí světa) G10," uvedl analytik Alan Ruskin ze společnosti Deutsche Bank.

pmh jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK