Bývalý manažer Goldman Sachs byl obviněn ze zneužití informací

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. března (ČTK) - Americké burzovní orgány obvinily bývalého vysokého představitele investiční banky Goldman Sachs Rajata Guptu ze zneužití neveřejných informací, takzvaného insider tradingu. Manažer podle Komise pro cenné papíry (SEC) dodával informace zakladateli hedgeového fondu Galleon Group Rajovi Rajaratnamovi. Toho úřady už delší dobu vyšetřují z podvodu.

Komise uvedla, že Gupta předával Rajaratnamovi informace o čtvrtletních výsledcích hospodaření samotné Goldman Sachs, ale také společnosti Procter & Gamble. Gupta je dodnes členem její rady. Vyzrazeny byly také informace, že se do Goldman Sachs chystá investovat asi pět miliard dolarů investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Rajaratnam podle burzovní komise využil informace od Gupty k nelegálnímu obohacení. Jeho hedgeový fond totiž mohl zobchodovat cenné papíry firem, o nichž měl informace dřív než ostatní investoři, a snadno dosáhnout zisku. Sám Rajaratnam na podobná obvinění uvedl, že se necítí vinen.

V době, kdy Gupta citlivé informace Rajaratnamovi předával, byl klientem některých jeho fondů. Kromě toho měl s Rajaratnamem i další obchodní vazby potenciálně lukrativní povahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK