Těžba ropy ve Venezuele byla loni nejnižší od roku 2002

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 1. března (ČTK) - Venezuela v loňském roce v průměru těžila 2,78 milionu barelů ropy, což je nejméně od roku 2002, kdy se země potýkala v tomto odvětví s vlnou stávek. Ukazují to data, která zveřejnilo tamní ministerstvo pro ropu. Za loňským poklesem těžby ropy jsou nízké investice a zčásti i deštivé počasí. Letos v lednu ale vývoz ropy vzrostl na zhruba 2,6 milionu barelů.

Pokles těžby ropy je špatnou zprávou pro tamního prezidenta Huga Cháveze, který z příjmů z prodeje ropy financuje socialistickou revoluci a buduje socialismus 21. století, jak sám říká. Těžbu ropy má ve Venezuele pod kontrolou obří státní společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA), podle které těžba v roce 2009 činila asi tři miliony barelů denně.

Experti tvrdí, že hlavní problém, s nímž se PDVSA potýká, jsou zanedbané investice. Původní ropná pole tak zastarávají a nové firma nemá připraveny v takovém rozsahu, jak by bylo žádoucí. Podle agentury Reuters se přesto v poslední době objevují náznaky, že by těžba dál klesat neměla.

Venezuela je největším vývozcem ropy v Jižní Americe a produkci částečně vyváží do Spojených států. Kromě toho má i jedny z největších zásob ropy na světě. Tak nízká těžba jako loni byla ve Venezuele naposledy před osmi lety, když se Chávezovi odpůrci snažili přerušením těžby odstřihnout režim od financí, a dostat tak Cháveze z úřadu. Vlna stávek tehdy trvala asi měsíc.

Příjmy z prodeje ropy tvoří až 95 procent veškerých příjmů, které má Venezuela z exportu. Situaci tamního ropného sektoru částečně komplikuje i to, že Chávez nechal část těžby zestátnit. Řada západních firem tak Venezuelu opustila a zařízení k těžbě ropy stát neudržuje tak, jak by měl. Peníze jdou především na sociální programy a předpokládá se, že je Chávez bude potřebovat i před prezidentskou kampaní v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK