Mexiko spustilo první aukci práv k těžbě ropy

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 1. března (ČTK) - Mexiko dnes odstartovalo vůbec první aukci práv k těžbě ropy a po více než 70 letech, kdy měla na těžbu monopol státní společnost Petróleos Mexicanos (Pemex), tak do sektoru láká soukromé investory se zkušenostmi. Mexiko patří k významným producentům ropy, obává se ale, že těžba se začne snižovat. Přestavitelé Pemexu uvedli, že zájem o aukci projevili zástupci zhruba 120 firem.

Pemex očekává, že na konci desetiletí by soukromí investoři mohli mít na těžbu ropy v Mexiku zásadní vliv. Nynější aukce by mohla zajistit, že těžbu až ve čtvrtině nových projektů by už mohli provozovat soukromé firmy na základě přidělených licencí.

Plán předpokládá, že Mexiko v létě přidělí soukromým firmám kontrakty na reaktivaci a provozování tří menších ropných polí. Mexiko je sedmým největším producentem ropy na světě, kvůli stárnutí polí se ale od roku 2004 do roku 2009 jeho těžební kapacity snížily skoro o čtvrtinu. Na tomto stavu se ale částečně podepsaly i nízké investice.

V současné době se těžba stabilizovala kolem 2,5 milionu barelů denně, experti ale upozorňují, že pokud země pokles kapacit nezastaví, stane se z Mexika čistý dovozce ropy. Export ropy je přitom pro Mexiko zcela zásadní, z výnosů vláda plní až třetinu státního rozpočtu. Dvě ratingové agentury na konci roku 2009 Mexiku dokonce snížily hlavní rating se zdůvodněním, že země je příliš závislá na příjmech z prodeje ropy.

V prvním kole se budou nabízet jen tři relativně malá pole s menší vydatností. Zástupci Pemexu ale tvrdí, že potenciál oblastí, které byly objeveny ještě předtím, než Mexiko nalezlo obří pole u pobřeží, zatím není plně znám.

"Proč to děláme? Nemáme dost zdrojů na to, abychom se na tato pole mohli vrátit, i když mají obrovský potenciál," řekl na tiskové konferenci ředitel Pemexu Juan José Suarez. Monopol Pemexu se začal rozpadat na konci roku 2008, kdy vláda schválila některé zásadní změny. Země se teď chystá k prezentaci plánu, který hodlá představit investorům ve více zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK