Bývalý zaměstnanec švýcarské banky UBS obviněn v USA z podvodu

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Fort Lauderdale (USA) 1. března (ČTK) - Bývalý zaměstnanec švýcarské banky UBS Christos Bagios byl v USA obviněn z podvodu, podle žaloby napomáhal bohatým Američanům skrývat aktiva před americkým daňovým systémem. Ukázaly to dnes dokumenty u federálního soudu na Floridě. Nyní pracuje u Credit Suisse.

Podle žaloby Bagios napomáhal klientům ukrývat aktiva před americkou vládou, když v letech 1999 až 2005 pro UBS pracoval. Bagios je řecký občan, který byl v New Yorku zadržen minulý měsíc.

Podle materiálu Bagios neohlásil úřadům až 150 klientů, kteří měli v té době u UBS ve správě aktiva za celkem 400 až 500 milionů dolarů (až 8,9 miliardy Kč). UBS v minulých letech vedla se správcem daně ve Spojených státech spor kvůli daňovým únikům, švýcarský soud loni v červenci rozhodl, že data o klientech UBS je možné předat úřadům ve Spojených státech.

Bagiosův případ zřejmě nesouvisí se čtyřmi dalšími pracovníky švýcarské banky, které minulý týden velká porota amerického státu Virginie obvinila, že pomáhali bohatým klientům z USA vyhýbat se placení daní. Ti podle zdrojů pracovali v bance Credit Suisse, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK