Japonské akcie kvůli Libyi a cenám ropy výrazně oslabily

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. března (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily a vedle nervozity z dalšího vývoje v arabském světě je dolů poslaly i vysoké ceny ropy. Hlavní index tak odepsal většinu zisků, které nashromáždil v posledních třech dnech. Na devizových trzích se zastavil růst kurzu eura a o jeho dalším vývoji podle analytiků patrně rozhodne čtvrteční zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB).

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 261,65 bodu a den uzavřel slabší o 2,43 procenta na 10.492,38 bodu. Podobně širší index Topix odepsal 2,2 procenta na 942,87 bodu.

Vývoj v severní Africe a na Blízkém východě má na finanční trhy zásadní vliv už několik týdnů. Největší pozornosti se dostává Libyi, která je důležitým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a kde už si vlna protivládních demonstrací vyžádala stovky mrtvých.

Ceny ropy v úterý kvůli nepokojům v arabském světě zrychlily růst a barel severomořského typu Brent vystoupil nad 115 dolarů. Přiblížil se tak více než dvouletému maximu, na němž byl minulý týden. Techničtí analytici upozorňují, že cena by se ještě letos mohla vyšplhat těsně ke 160 dolarům za barel.

Euro se pokusilo překonat další hranici odporu, po neúspěchu se ale vydalo dolů, což pomohlo dolaru odpoutat se od 3,5letého minima vůči koši hlavních světových měn. Pokles eura by ale před schůzkou ECB mohl být podle analytiků zatím omezen. Inflace v eurozóně je totiž vyšší, než by si ECB přála, a je proto možné, že prezident ECB Jean-Claude Trichet zdůrazní nutnost vysokým cenám se postavit. Se zvýšením úrokových sazeb se sice nepočítá, ECB má ale další nástroje, které může využít. Mohla by se vrátit například k omezování objemu peněz v rámci některých svých tendrů.

V poklesu pokračoval i kivi, jak obchodníci říkají novozélandskému dolaru. Jeho kurz je vůči dolaru australskému nejníže za posledních 19 let a dolů jej poslal předseda novozélandské vlády John Key. Ten v rozhovoru s agenturou Bloomberg řekl, že od centrální banky očekává, že příští týden sníží základní úroky. Nový Zéland minulý týden zasáhlo silné zemětřesení, které ochromilo ekonomickou aktivitu.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3761 USD, dolar k japonskému jenu přidal 0,1 procenta na 81,93 JPY a dolarový index, který sleduje hodnotu amerického dolaru proti koši šesti hlavních světových měn, vzrostl také o 0,1 procenta a dostal se na 77,111 bodu. Novozélandský dolar vůči americkému odepsal 0,7 procenta na 0,7412 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK