E.ON prodá svoji distribuční síť v Británii PPL za 3,5 mld. liber

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Filadelfie/Londýn 2. března (ČTK) - Americká energetická společnost PPL Corp. koupí od německé E.ON AG distribuční síť v Británii za 3,5 miliardy liber (asi 100,6 miliardy Kč). Akvizicí vznikne největší firma na dodávku elektřiny v Británii podle hodnoty majetku.

PPL rovněž převezme dluh společnosti Central Networks 500 milionů liber. Dohoda by měla být dokončena na počátku dubna.

Central Networks je nyní v Británii druhým největším distributorem elektřiny, kterou dodává zhruba pěti milionům zákazníkům. PPL má nyní v oblasti jihozápadní Anglie a západního Walesu 2,6 milionu zákazníků.

Akvizice dále podpoří snahy PPL přesunout se do stabilnější oblasti distribuce elektřiny z mnohem více konkurenční výroby elektřiny. Prodej je rovněž důležitým mezníkem pro E.ON, který se snaží prodat majetek za 15 miliard eur (asi 365,4 miliardy Kč). Nynější dohoda je již druhou významnou dohodou mezi E.ON a PPL, která loni od E.ON koupila její energetickou divizi v Kentucky.

E.ON je největší veřejně obchodovanou energetickou společností na světě. Firma nabídla britskou síť k prodeji v prosinci v rámci svého slibu investorům, že do roku 2013 prodá majetek v hodnotě 15 miliard eur. Prodej majetku má zajistit investorům vyplacení minimální dividendy při expanzi firmy na nové trhy.

PPL minulý měsíc uvedla, že její zisk se za tři měsíce do konce prosince více než zdvojnásobil na 355 milionů USD (zhruba 6,3 miliardy Kč) ze 153 milionů o rok dříve. Růst zisku táhl hlavně vyšší prodej elektřiny a mimořádné daňové zisky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK