Prodej automobilek Hyundai a Kia v únoru rostl

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 2. března (ČTK) - Prodej jihokorejských automobilek Hyundai Motor a Kia Motors pokračoval v únoru v růstu, který podpořila poptávka na domácím trhu i v zahraničí. Prodej Hyundai, která je největší jihokorejskou automobilkou, se zvýšil o 12 procent na 281.292 vozů, když její prodej na domácím trhu stoupl poprvé za šest měsíců. Dceřiné společnosti Kia vzrostl prodej o 28 procent na 177.346 vozů.

Zájem o vozy Hyundai v zahraničí stoupl o 15 procent, hlavně díky růstu na americkém trhu. Na domácím trhu se prodej zvýšil o 0,9 procenta. Kia zvýšila prodej doma o 17,5 procenta a v zahraničí o 31 procent. Obě společnosti zaznamenaly rekordní únorový prodej v USA, který je druhým největším automobilovým trhem na světě.

Jihokorejským automobilkám, stejně jako japonským, podle analytiků pomáhá, že nabízejí úsporné vozy, o které je zájem i při rostoucích cenách pohonných hmot. Firmy mají rovněž silnou pozici u malých a středně velkých vozů, po kterých je v době vysokých cen pohonných hmot větší poptávka než po malých nákladních vozech a sportovně užitkových vozech, napsala agentura Reuters.

Hyundai a Kia jsou pátým největším prodejcem aut na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK