Zisk Adidasu se loni více než zdvojnásobil

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. března (ČTK) - Čistý zisk výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas AG se loni více než zdvojnásobil na 567 milionů eur (13,8 miliardy Kč) z předloňských 245 milionů eur. Tržby stouply o 15,5 procenta na 12 miliard eur. Firma současně zlepšila výhled na letošní rok díky rostoucí důvěře spotřebitelů a růstu na rozvíjejících se trzích.

Provozní zisk stoupl o 76 procent na 894 milionů eur. Firma dodala, že vyplatí dividendu za loňský rok 0,8 eura za akcii. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali provozní zisk 893 milionů eur při tržbách 11,67 miliardy eur a dividendu jen 0,64 eura za akcii.

V samotném čtvrtém čtvrtletí však zisk firmy klesl na sedm milionů eur z 14 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Důvodem byly vyšší provozní náklady. Příjmy se však zvýšily o 19,2 procenta na 2,93 miliardy eur díky oživení globální ekonomiky, které přineslo i zvýšení výdajů spotřebitelů.

Adidas současně zlepšil výhled růstu tržeb na letošní rok na pět až devět procent z původních zhruba pěti procent. Zisk na akcii se má zvýšit o deset až 15 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK