Bombardier získal objednávku od NetJets na dodávku až 120 letadel

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. března (ČTK) - Kanadský výrobce letadel Bombardier získal objednávku na dodávku až 120 letadel v hodnotě 6,7 miliardy USD (118,7 miliardy Kč) od letecké společnosti NetJets patřící miliardáři Warrenu Buffettovi. Bombardier je třetím největším výrobcem civilních letadel na světě za firmami Airbus a Boeing a největším výrobcem menších, firemních letadel.

Dohoda obsahuje pevnou objednávku na 50 letadel za 2,8 miliardy USD a opci na nákup dalších 70 letadel. Dodávky mají začít v roce 2017. NetJets v současnosti provozuje více než 800 letadel.

Hlavní podíl na firemní letecké přepravě mají stále aerolinky provozující pravidelné lety, mnoho firem se však již pozvolna vrací k soukromým letům, které provozuje NetJets. Chtějí se tak vyhnout nepříjemnostem na letištích, zpoždění a dalším logistickým problémům spojeným s pravidelnými komerčními lety, napsala agentura Reuters.

V loňském fiskálním roce, tedy za rok do konce ledna, Bombardier získal čisté objednávky na 201 letadel, o rok dříve na 11 letadel. Současně dodal odběratelům 244 letadel proti 302 letadlům ve fiskálním roce do konce ledna 2010. V letošním kalendářním roce očekává dodávky 150 firemních a 90 komerčních letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK