Koruna dopoledne stagnovala k euru, vůči dolaru mírně oslabila

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala k euru a proti dolaru mírně oslabila. Podle údajů Patria Online se kolem 10:20 obchodovala na úterní hodnotě 24,36 Kč/EUR a vůči dolaru na 17,66 Kč/USD, tedy o pět haléřů slabší.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že ze středoevropských měn se kurz maďarského forintu dnes nezměnil a polský zlotý vůči euru posiluje. "Právě z Polska dnes chodí důležité zprávy. Zveřejněný HDP za čtvrtý kvartál dopadl podle očekávání. Vysoký růst je tažen silnou domácí poptávkou," poznamenal Vlk. Polská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 4,4 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí činil růst hrubého domácího produktu 4,2 procenta.

Tento výsledek podle Vlka určitě podporuje očekávání, že polské úrokové sazby půjdou ještě vzhůru. "Je ale otázkou, jestli už dnes. Z polské centrální banky poslední dobou chodily spíše holubičí komentáře a také na trhu mírně převládá názor, že tentokrát sazby zůstanou beze změny. Shoda o tom však nepanuje a zlotý by tímto výsledkem mohl být zklamán," dodal Vlk.

Dolar kolem 10:20 posílil na 1,3784 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK