PA Export koupí za 280 mil. Kč firma Road Investments

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Novým majitelem společnosti PA Export, která dříve nesla název Škodaexport a od listopadu 2009 je v konkurzu, se za téměř 280 milionů korun stane česká společnost Road Investments. ČTK to dnes sdělila firma Naxos, která organizovala výběrové řízení na prodej PA Exportu, jehož jediným kritériem byla výše nabídnuté ceny. PA Export se dostal do problémů hlavně kvůli zakázkám na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Insolvenční řízení bylo s PA Exportem na návrh firmy Siemens Engineering zahájeno v létě 2009.

"Prodej byl realizován takzvanou jedinou smlouvou dle insolvenčního zákona s tou výhodou pro nabyvatele, že převezme čistý podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, včetně dokončovaných zahraničních projektů v oboru energetiky, zejména v Turecku a v Bangladéši, a se třemi desítkami kvalifikovaných zaměstnanců," uvedl člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Hodnotu PA Exportu znalci původně vyčíslili na bezmála 360 milionů korun. Prodej společnosti PA Exportu byl podle Nevšímala ojedinělý svým rozsahem a různorodostí aktiv. "Mimo jiné šlo o tři atraktivní budovy v Opletalově ulici v centru Prahy o celkové užitné ploše 7000 metrů čtverečních včetně pozemků o výměře 2400 metrů čtverečních a pohledávky v nominální výši přes dvě miliardy korun," podotkl.

Hodnota pohledávek vůči PA Exportu, které byly přihlášeny v rámci insolvenčního řízení, činí zhruba tři miliardy korun. Mezi největší věřitele PA Exportu patří Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP, která převzala pohledávky České exportní banky, a několik komerčních bank.

Jediný člen představenstva PA Exportu Štěpán Sádecký v oznámení zaslaném předloni v září soudu úpadek firmy zdůvodnil tím, že krachla jednání s investory dvou elektráren v Pákistánu, jejichž výstavbu v hodnotě 300 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) měla tato firma jako generální dodavatel na starost. Neúspěšná podle Sádeckého byla také jednání PA Exportu s ministerstvem financí.

Za dvojici ztrátových projektů v Pákistánu musela státní pojišťovna Egap zaplatit přes miliardu korun. Mluvčí Egapu Vlastimil Nesrsta již dříve ČTK řekl, že k platbě pojišťovnu vyzvala státní Česká exportní banka a HSBC Bank. Tyto banky totiž poskytly záruky na financování pákistánských projektů. Nesrsta ČTK potvrdil, že Egap pojistil několik dalších zahraničních projektů PA Exportu.

Sádecký předloni v červnu podal kvůli výstavbě elektráren v Pákistánu trestní oznámení. Policie by podle něj měla prošetřit aktivity ČEB a HSBC Banky vůči PA Exportu. V trestním oznámení Sádecký banky podezřívá, že se snažily přimět PA Export k převodu těchto pákistánských projektů na firmu BTG Energy. Představenstvo ČEB, která se na financování stavby elektráren Balloki a Muridke podílí, tehdy v prohlášení zaslaném ČTK uvedlo, že se k tomuto obvinění nemůže vyjádřit, protože je vázáno bankovním tajemstvím.

Firmu Škodaexport v roce 2008 od státu koupila za 210 milionů korun společnost ČKD Group a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. ČKD Group následně od privatizační smlouvy jednostranně odstoupila. Požadavek na vrácení této společnosti státu ministerstvo financí odmítlo a na platnosti smlouvy trvalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK