Australská ekonomika v závěru roku zrychlila růst na 2,7 procenta

02.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 2. března (ČTK) - Australská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla o 0,7 procenta, což je citelně víc než o čtvrtletí dříve, kdy její růst činil 0,1 procenta. Meziročně pak růst činil 2,7 procenta, oznámil tamní statistický úřad. Za vyšším růstem je částečně vysoká poptávka po komoditách, jichž je Austrálie významným producentem. V důsledku záplav ale nyní země čeká zpomalení růstu.

Ekonomiku v závěru loňského roku podpořil i podnikový sektor, který zvýšil objem investic, naproti tomu spotřebitelé omezili výdaje. Dosavadní vývoj naznačuje, že tlak na růst inflace není tak významný, aby musela centrální banky sáhnout ke zvýšení úrokových sazeb.

Vysoká poptávka po komoditách Austrálii pomohla dosáhnout vytrvalého růstu ekonomiky, který trvá už skoro 20 let. Na rozdíl od jiných vyspělých zemí tak Austrálie nezažila recesi ani v letech 2008 až 2009, kdy kvůli globální finanční krizi některé země vykázaly nejhlubší hospodářský propad za mnoho let, některé od druhé světové války.

Austrálii nedávno zasáhly rozsáhlé záplavy a po nich hurikán Yasi. Ten byl nejsilnějším tropickým cyklónem, s nimž se Austrálie setkala za desítky let. Jeho intenzita se srovnává s hurikánem Katrina, který v roce 2005 zpustošil jižní pobřeží Spojených států.

Ministr státního pokladu Wayne Swan odhaduje, že škody po přírodních katastrofách by mohly v prvním letošním čtvrtletí snížit růst ekonomiky o celý procentní bod. Analytici nicméně doufají, že ekonomika se v příštích letech vzpamatuje, a to právě díky pokračující poptávce po komoditách. Ty nakupuje hlavně Čína a Indie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK